sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Ultimaattinen sipulipiirakka

Tein Leivontafoorumin syyskuun haasteeseen ranskalaisen sipulipiirakan. Sillä heltisi ensimmäinen Lf-voittoni, josta olin hyvin iloinen. Eilen vietimme pienimuotoisesti syntymäpäiväjuhliani. Ajattelin tehdä illanistujaisiin loistavasta piirakasta vieläkin paremman. Enemmän pekonia, enemmän viiniä, pidempi sipulin karamelisoitumisaika. Toimii! Jopa niin hyvin, että söimme piirakan neljän aikuisen kesken, eikä sitä jäänyt edes kuvattavaksi asti. Laitankin tähän kuvan edellisestä piirakasta. Ulkonäkö oli sama, mutta maku oli potenssiin kaksi.



ULTIMAATTINEN SIPULIPIIRAKKA 

Täyte
750 g sipulia ohuina siivuina
2 pkt (á 140g) pekonia
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl pippurisekoitusta
ripaus suolaa

Pohja
150 g pehmennyttä voita
100g emmentaljuustoa raastettuna
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kuohukermaa

Lisäksi
200g emmentaljuustoa raastettuna
3 munaa
1 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa (itse käytin tilamaitoa, mutta mikä tahansa maito käy)

Tee ensin täyte. Suikaloi pekoni ja paista se oliiviöljyssä kuumalla pannulla kypsäksi. Lisää joukkoon sipulit. Sekoita koko ajan, laske lämpöä muutaman minuutin päästä. Anna hautua n. tunti. Lisää viini ja jatka haudutamista, kunnes viini on haihtunut lähes kokonaan, minulla meni n. puoli tuntia. Mausta seos pippurilla ja suolalla. Anna jäähtyä pohjan tekemisen ajan.

Sekoita pohjan ainakset keskenään. Levitä vuoan (26 cm) pohjalle ja reunoille.

Levitä sipuliseosta ja juustoraastetta kerroksittain vuokaan. Sekoita kerma, maito ja munat keskenään. Kaada täytteen päälle.

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kullanruskea. Puolen tunnin päästä voit napsauttaa uunin pois päältä ja jättää piirakan jälkilämmölle hyytymään. Tarjoile piirakka lämpimänä. Voit tarjota piirakan kanssa samaa valkoviiniä kuin mitä käytit täytteeseen.


Piirakan kanssa söimme tällä kertaa salaattia, jossa oli jääsalaattia, rucolaa, aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen, granaattiomenaa ja ilmakuivattua kinkkua, jonka paahdoin uunissa rapeaksi. Ruoka oli hyvää, seura oli hyvää, varsin onnistunut ilta siis. Juomia olisi voinut nauttia vähän vähän vähemmän, mutta hauskaa oli ja se on pääasia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti