maanantai 3. marraskuuta 2014

Leipää

Tämä postaus tulee vähän myöhässä, koska kaikki sämpylät (myös ne jotka laitoin pakastimeen) on jo syöty. Leivon vähintään kerran viikossa perheelleni sämpylöitä. Jauhoina käytän yleensä niitä mitä sattuu kaapista löytymään, taikinan joukkoon sekoitan lisäksi milloin mitäkin: kaurapuuroa, perunamuusia, porkkanaraastetta, siemeniä tai pähkinöitä, aurinkokuivattua tomaattia, juustoa... Tällä kertaa tein kuitenkin ihan perusleipää, toisesta puolesta taikinaa pikkusämpylöitä, toisesta kaksi pitkulaista leipää.






Sämpylät

5 dl reilusti lämmintä vettä
1,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
n. 12 dl erilaisia jauhoja 
(tällä kertaa tavallista sekä kauraista sämpyläjauhoa sekä niiden loputtua vähän vehnäjauhoja)
50 g voita sulatettuna.

Lisää veteen suola ja siirappi, sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja. Alusta jauhot vähitellen, lisää loppuvaiheessa voi. Anna taikinan kohota n. puoli tuntia. Leivo sämpylöiksi tai isommiksi leiviksi. Kohota reilu vartti. Paista sämpylöitä 200 asteessa n. 15 minuuttia, leipiä vähän kauemmin.

Uunilämpimän sämpylän väliin voita ja juustoa, kylkeen lasi maitoa. Niin yksinkertaista, niin hyvää.

3 kommenttia:

  1. Ihanan raikkaan näköinen blogi :) sly5

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)

    Tuosta liinasta mikä leipien alla on, piti vielä kirjoittaa että se on mieheni jo edesmenneen isoäidin nuorena tyttönä kirjailema. Siinä on hänen nimikirjaimensa tyttönimellään, eli liina on ainakin 60 vuotta vanha. Leivistä tuli mieleen myös oma mummoni, sillä yleensä lisään joko hunajaa tai raakaruokosokeria leipiin, nyt lorautin siirappia. Niistä tuli ihan sen makuisia, mitä mummoni teki. Mummot on pop! Harmi ettei kummallakaan meistä ei enää ole yhtään isovanhempaa elossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse käytän myös siirappia usein leivän makeuttamiseen ja teen taikinan puuron loppuun mitä jäänyt :) Minulta löytyy myös isomummoni tekemiä lasten tyynyliinoja(pitsit ja kirjailut), ei niitä raaski heittää pois :) sly5 (jonkun toisen ystävä)

      Poista